Hormoni v slini #MojLaboratorij Medicare PLUS

Hormoni v slini. Ste vedeli, da lahko hormonske teste opravimo iz sline? Danes vas s kanala #MojLaboratorij končno spustimo tudi v ozadje laboratorija. Določanje hormonov v slini je nekaj, kar dobro poznamo saj se s tem ukvarjamo že od začetka.

V Sloveniji smo trenutno edini laboratorij z dovoljenje Ministrstva za Zdravje, ki rutinsko določa naslednje hormone: progsteron, estradiol, testosteron, kortizol, dhea in melatonin.

In v čem je prednost določanja hormonov iz sline napram testiranju hormonov iz krvi (mimogrede določamo tudi vse hormone v krvi)?

Slina je stabilen medij, hormoni pa se v njej dolgo časa ohranijo, zato lahko pošiljamo vzorce po pošti.

Določene analite je potrebno vzorčiti ob točno določenem trenutku (na primer kortizol zvečer, melatonin ponoči) ali pa ob določenem dnevu (progesteron, estradiol) in ker je slino enostavno zbrati, to pacienti običajno počnejo doma oziroma ob primernem trenutku (glede na analit, ki ga merimo)

Vzorčenje sline je neinvazivno – vas ne zbadamo z iglami, obisk laboratorija praktično ni potreben

Iz sline dobimo proste vrednosti – razlika med prosto in vezano obliko je v tem, da iz krvi izmerimo vezano obliko ki predstavlja ves hormon. Vendar pa ni ves hormon na razpolago telesu, saj ga je večina vezanega na prenašalne molekule, te vezi pa telo ne more razbiti.

Iz sline prosta vrednost predstavlja bioaktivno – razpoložljivo vrednost, torej hormon, ki je na voljo telesu, ko ga ta potrebuje. Prosto vrednost tako najlažje interpretiramo kot zalogo hormona, ki ga telo potrebuje.

Sicer pa se s hormoni v laboratoriju veliko ukvarjamo. Govorila sva že o hormonskem neravnovesju, hormonskih motilcih, predstavljala posamezne hormone, zato predlagava, da se naročite na kanal, da ne zamudite novih posnetkov, še več informacij pa najdete tudi na naši spletni strani:

_____

Spremljajte nas tudi na socialnih omrežjih:

FB:
IG:
G+:

Spremljajte tudi objave z #mojlaboratorij

_____

Glasba, uporabljena v tem posnetku:

Music: Clover 3 by Vibe Mountain
Video Link:

Music by BENSOUND -…
Creative Commons — Attribution 3.0 Unported— CC BY 3.0

Music promoted by Audio Library

All The Colors by Dj Quads


Music promoted by Audio Library

Hormoni v slini #MojLaboratorij Medicare PLUS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *